Categories
Бъдещето Култура Медии Музика Хората

Песенният конкурс на Мировяне

БНТ 1, 7 февруари 2010 г. На живо от НДК.

Детенцето с очила Мартин от Бургас пее (и си акомпанира на роял след четиригодишна подготовка) “Губя контрол, когато” малко по-добре от титулярния изпълнител Мирослав Костадинов. За първи път в ефир се чува ясно и членоразделно текстът на втръсналата на всички от денонощна ротация песен, който съдържа безподобни образци на естрадната словесност като “Аз чаках моя клоун | с червен нос и балон”.

Великомъченикът, който ще извършва общонационален подвиг в Осло, е представен и изпратен да си почива. Междувременно е провъзгласен за едниствения, който заслужава тази епична участ. Предаването лежерно се разгръща в стилистиката на легендарния си предшественик “Сладкарница “Захарно петле”, очевидно оставил незаличим отпечатък в развитието на водещия. На сцената, обаче, има много топки, а те създават напрегнато очакване за Хачо Бояджиев.

Представянето на първата песен е многообещаващо – явно до края на шоуто следват много приповдигнати думи и съвсем малко музика. “Орелът” е в 7/8, но затова пък е на английски. Беквокалистките и солистът небрежно са поседнали на високи столове пред микрофоните (трябва да си пазят силите за Осло). Леко встрани от солиста дискретно е побит пюпитър с нотни листове.

Втората песен е създадена от D2 – “Моят поглед в теб” – и е с китарен аранжимент. Авторите й омайно се чудят дали е типична за ранното D2 или за късния Миро. Беквокалистки няма, но пък в изпълнението участва цялата рок група, която умело припява.

Шведската творба е попаднала във възкръсналото “1 от 5” благодарение на бивш цирков и вариететен артист, който се показва от лаптоп, в безкраен видеочат с водещия. “Туист и танго” е анонсирана като шведско латино, затова пък си е с английски текст. Едва ли някой е изненадан, че солистът и вокалистките отново си седят кротко на високите столчета. Идеята в Осло да пеят легнали не е за пренебрегване, все пак. Оказва се, че малкият Мартин е танцувал зад кадър.

Легенди, златни песни, принос, сивмолично значение – професор и поетичен тандем със счетоводeн и пиарски сектор, двулична фирма за бутикови текстове на мащабни музикални проекти. Авторите на “Остани” – песен, съчетние на глобална висша мода с българска шевица. Найден Андреев отначало сякаш е леко смутен, но е положил усилия миналогодишният провал да не се повтаря. Той не пише песни еднодневки, нито пък лесна музика. Чалга не е писал.  Беквокалите вече са мъж и жена. Най-сетне се чува дългоочакваният цяла вечер кавал (ала загатва за опасността тепърва да прозвучи и гайда).

“Ангел си ти” – написал композиторът Костадинов за себе си. Оказва се, че той ни е изпратен от Господ, за да буди доброто в нас. Композиторът изпълнява собствената си песен с автентична емоция – радостта му личи, вярва си. Най-сетне е себе си. Трудно канто – от почти речитатив към сложен бойно-белкантов припев.

“1 от 5” е в зрителските ръце. Гайда липсва, този път.

Мировяне е малко, но будно селце, на 10 минути от столичния Северен парк. Ако има мъдра управа, нека се ориентира навреме в социокултурната ситуация и да учреди песенен конкурс. Едноименният изпълнител би могъл да представя поне по пет песни годишно, доказано е в национален ефир. Песенният конкурс на Мировяне гарантирано би имал успех. За разлика от предстоящото българско участие в песенния конкурс на Евровизия в Осло през 2010 г.

13 replies on “Песенният конкурс на Мировяне”

Не мога да повярвам, но тази статия оправи деня ми от сутринта!

Comments are closed.