Categories
Бъдещето Езикът Интернет Култура Медии Средата

Идва нова грамотност

От български новинарски сайт

Нови форми на грамотност завладяват авторитетни новинарски сайтове.

7 replies on “Идва нова грамотност”

Вчера преподавателката ни по БЕЛ ни обясни как „по-малките“(главно 7-8 клас) бъркат точно „и“ с „й“. Е явно не са само „по-малките“. Но щом почна да се говори за премахването на пълния член, замислете се накъде отиват нещата … А иначе новото поколение, към което принадлежа и аз, наистина сме си неграмотни!

Положението с граматиката сред младото поколение е отчайващо, дали не е мода?! Едно време имаше зубъри, но поколенията бяха грамотни. Сега учениците се надхвалват кой не е влизал в час и кой е предал най-краткия материал /естествено, преписан от интернет/.

Наистина им е трудно да правят разлика между и и й, не само на младежите … Понякога си мисля дали не е време за нови правила?!

Това, че някой е минал осми клас, още не нищо не значи. Все по-често срещаме хора, чието развитие е останало някъде между 13 и 16 години. Умствено, искам да кажа.

Аз не мога да разбера, чак толкова ли е трудно човек да запомни правилото за единственото и множественото числа за тези думи. И на други елементарни неща като НН, ТТ, да речем.
Това са идиоти. И най-лошото е, че са навсякъде из нета, където комуникацията е главно писмена, а не възприемат нищичко. :(

Работата е там, че много от тях приемат забележките като заяждане и отклоняване от темата и реагират обидено-агресивно. Което означава, че нямат и желание да вдянат поне малко. То си е за тяхна сметка де, но понякога ужасно се дразня, особено ако са с големи претенциЙ, хахах. :)

Comments are closed.