Categories
Блогосферата Интернет Уеб 2.0

15/15

Трафикът към този блог през първите 15 дниЕто ги 15-те най-големи източника на трафик към този блог през първите 15 дни от съществуването му.

Тази таблица достатъчно добре разкрива няколко много важни тенденции в развитието на уеб 2.0 средата в българоезичната част от Интернет, които явно очакват да бъдат анализирани и обяснени. Обаче и от пръв поглед е ясно, че идеологията на оптимизирането на блоговете за откриваемост спешно трябва да претърпи концептуална революция.

Едва ли за някого е тайна, че Гугъл вече индексира в реално време всичко, което му се стори достоверно, стабилно и често обновяемо. По-важното е обаче, какво индексира, филтрира и оценностява претоварената с всевъзможна комуникация аперцепция на читателите. Да, наистина, вече и децата знаят, че линковете са валутата в уеб 2.0. Порасналите автори на уеб съдържание, обаче, би трябвало да знаят нещо повече от това: читателското (потребителското) доверие се печели трудно (и няма много общо с трафика), губи се много лесно, а и няма как да се постигне само чрез лесната (често купена) откриваемост, или пък чрез мимолетния престиж на успеха в класациите и агрегаторите. Бутонът “Споделяне” понякога (дори твърде често) е коварен инструмент за измерване на символния капитал.

Човек вече не може да се оплаче от липса на трафик, но пък и хората се научиха, че в уеб 2.0 най-хубавото е общуването с личности: неанонимни, различни, уникални и… живи. Затова винаги ще продължавам да твърдя, че любимата ми част от моя блог е “Блогоскоп”.

4 replies on “15/15”

Twitter има огромно влияние, а с голям брой followers е най-добрия начин за някакъв определен вид промотиране – примерно на блогове :)

Така е, но някои видни персонажи в Туитър започнаха да злоупотребяват с промотирането и мнозина бързо се оттеглиха от тях. Всичко е въпрос на баланс и вкус.

Comments are closed.