Categories
Блогосферата Средата Хората

Десерт към рецептата на Жюстин

Мъдра е рецептата на Жюстин Томс, а и много полезна. За десерт препоръчвам здравословна доза снизходителност към минискюлчета-хейтърчета, обилно полята с чувство за превъзходство. Щипка цинизъм също не е излишна.

Заобиколени сме с хора, които произвеждат собствената си публичност чрез постоянно поддържане на извънредна ситуация в публичността. Така те постигат висок праг на търпимостта към безпардонната агресия. Това не бива да се толерира. Нито пък се налага да се участва в играта на подобни примати. Знам, разбира се, че на умните и качествени професионалисти им е много трудно в подобна агресивна среда да запазят непоклатимо самочувствие и да не се поддават на провокации. Обаче са длъжни. Ако преди двайсетина години у нас скандалът беше полезен културен експеримент, днес вече е инструмент за психологически тормоз над интелектуалния елит.

Далече съм от философията на несъпротивата на злото, макар че би ми се искало да обитавам този свят потопен тъкмо в подобна ситуация. Забелязал съм в собствения си професионален опит, че нашенските радетели на злото са не само много страхливи, но и се дематериализират в тежък комплексарски гърч, ако бъдат оставени в усамотение, без внимание, насаме със собствената си нищожност. Време е да ги почерпим с халба охладено пренебрежение.

Наздраве!

3 replies on “Десерт към рецептата на Жюстин”

Comments are closed.