Categories
Култура Медии Музика

Музикалната тема от шапката на „Всяка неделя“

Началото на интродукцията на тази песен (първите 42 секунди) е използвано в шапката на телевизионното предаване „Всяка неделя“ (първо издание – 7 януари 1979 г.) на Българската телевизия. (Видеоклип на песента има в Youtube, но без интродукцията.)
Песента е „Hivlak“ от албума „Csak a zene“ (1977 г.) на легендарната унгарска група „Неотон Фамилия“. Композицията има и друга версия, издадена година по-късно – в танцувален диско стил, без тази интродукция, на английски език, която е била хит в дискотеките в цяла Европа.
Историята с музикалната тема от шапката на „Всяка неделя“ дълго тънеше в мистиката на догадки и слухове (поради липсата на официална информация). След ремикса на „Дийп Зоун Проджект“ (2004 г.) търсенето от мнозина на истината за произхода и авторите на този музикален фрагмент из форуми, чатове и блогове дълго остана без резултат (докато скромната ми персона не се захвана със сериозно издирване).

(Вграденият тука флаш плеър и аудиозапис не се хостват в този блог. Нямам достоверна информация чий е сървърът, където намерих записа в достъпен за свободно слушане вид. Тази публикация на линк към звуково съдържание се осъществява с некомерсиална, образователна, културно-историческа цел, тъй като изяснява малко известен факт от медийната история на България, свързан с едно от най-важните явления в развитието на българската телевизия.)

4 replies on “Музикалната тема от шапката на „Всяка неделя“”

Браво! Много свежо и актуално за НЕДЕЛЯТА… Ама какво, да не би да се връща на екран „Всяка неделя“?

Comments are closed.