Categories
Изкуство Култура Личности София

Румънецът Дан Пержовски — Интернешънъл артист в София

Галерията на Института за съвременно изкуство в София представя от 18.12.2009 г. до 30.01.2010 г. „Интернешънъл артист”, изложба  на румънския художник Дан Пержовски.

Сайтът на Дан Пержовски

Ето информацията за това събитие, която любезно предоставиха от ИСИ.

Разговори, гледки, слухове, вестникарски статии, клюки, телевизия, вицове, важни и незначителни истории, глобални новини, локални събития – всички те са източник на идеи за румънския художник Дан Пержовски.

Той покрива с десетки и стотици забавни рисунки цели стени в галерии и изложбени зали по света. „Искам да съм бърз, подвижен и директен. Пътувайки без нищо, мога да импровизирам на място. Правя ефимерни произведения с трайни маркери”, твърди художникът. И смята, че не е задължително изкуството да е политически ангажирано, но то трябва да е ангажирано, за да бъде „чуто” отвъд артистичния свят.

Дан Пержовски е от най-известните източноевропейски художници в момента. Неговото иронично изкуство е критика към прочита на световните събития от страна на глобалния политически език на медии и анализатори. Негови мишени са както капитализма, така и пост-социализма, както абсурдите на съвременната политика, така и парадоксите на съществуването на художника в съвременния глобализиран свят. Пълните с въображение, инвенция и ударна сила рисунки на Дан Пержовски са свидетелство за времето, в което живеем.

През 1993 Дан Пержовски татуира на ръката си думата „Румъния” в рамките на първия национален пърформанс фестивал в Тимишоара – градът, в който е започнала антикомунистическата революция в страната. Десет години по-късно – в изложбата „В дебрите на Балканите” в Касел – той премахва татуировката, провокиран от променената геополитическа ситуация. „Понякога се шегувам, че изтриването на думата „Румъния” от рамото ми бележи момента, в който станах international artist”.

Дан Пержовски е първият международен художник, който се представя в галерия ИСИ-София. Именно този факт, изтъкнат в поканата към него от Яра Бубнова, поражда заглавието на изложбата – „Интернешънъл артист”. Какво в българския контекст провокира Дан Пержовски – това ще се види в галерия ИСИ до края на януари 2010 г.

One reply on “Румънецът Дан Пержовски — Интернешънъл артист в София”

Comments are closed.