15/15

Трафикът към този блог през първите 15 дниЕто ги 15-те най-големи източника на трафик към този блог през първите 15 дни от съществуването му.

Тази таблица достатъчно добре разкрива няколко много важни тенденции в развитието на уеб 2.0 средата в българоезичната част от Интернет, които явно очакват да бъдат анализирани и обяснени. Обаче и от пръв поглед е ясно, че идеологията на оптимизирането на блоговете за откриваемост спешно трябва да претърпи концептуална революция.

Едва ли за някого е тайна, че Гугъл вече индексира в реално време всичко, което му се стори достоверно, стабилно и често обновяемо. По-важното е обаче, какво индексира, филтрира и оценностява претоварената с всевъзможна комуникация аперцепция на читателите. Да, наистина, вече и децата знаят, че линковете са валутата в уеб 2.0. Порасналите автори на уеб съдържание, обаче, би трябвало да знаят нещо повече от това: читателското (потребителското) доверие се печели трудно (и няма много общо с трафика), губи се много лесно, а и няма как да се постигне само чрез лесната (често купена) откриваемост, или пък чрез мимолетния престиж на успеха в класациите и агрегаторите. Бутонът “Споделяне” понякога (дори твърде често) е коварен инструмент за измерване на символния капитал.

Човек вече не може да се оплаче от липса на трафик, но пък и хората се научиха, че в уеб 2.0 най-хубавото е общуването с личности: неанонимни, различни, уникални и… живи. Затова винаги ще продължавам да твърдя, че любимата ми част от моя блог е “Блогоскоп”.

Борислав Борисов
27.12.2009

 • http://crossword.crozzword.com/blog Димитър Цонев / Dimitar Tsonev

  В интерес на истината не очаквах да се видя толкова нависоко (8 място) в статистиката ти :)

 • http://ssabev.wordpress.com/ Стефан Събев

  Twitter има огромно влияние, а с голям брой followers е най-добрия начин за някакъв определен вид промотиране – примерно на блогове :)

 • http://borislavborissov.eu/ Борислав Борисов

  Защо ли не съм изненадан, че имаме общи читатели… :)

 • http://borislavborissov.eu/ Борислав Борисов

  Така е, но някои видни персонажи в Туитър започнаха да злоупотребяват с промотирането и мнозина бързо се оттеглиха от тях. Всичко е въпрос на баланс и вкус.